piątek, 28 lipca 2017

kruche z budyniem i owocami w galaretce


Jest lato więc musi być ciasto z owocami. Nie chciało mi się ucierać więc zagniotłam kruche. Dodałam budyń, owoce i kruszonkę a całość później zalałam galaretką. Wyszło nie tylko dobre ale też apetycznie bo ciasto było kolorowe i fajnie wyglądało. A nam smakowała zwłaszcza kruszonka zalana galaretką. To niecodzienne połączenie ale było pyszne!

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 300 g maki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek
na nadzienie:
  • litr mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • owoce:morele, truskawki, borówki amerykańskie
na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka cukru
  • żółtko
  • 2 łyżki kokosu
  • 1,5 łyżki masła
dodatkowo:
  • galaretka na szybko o smaku limonka (lub inna)
Składniki ciasta zagnieść szybko i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumieni. W tym czasie przygotować budyń: proszek budyniowy rozmieszać z cukrem i odrobiną mleka, ugotować na pozostałym mleku. Owoce pokroić. Z podanych składników zarobić kruszonkę (jeśli będzie się za bardzo kleić to dosypać mąki). Na podpieczone ciasto wyłożyć gorący budyń a na nim owoce. Posypać kruszonką. Piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić i kiedy przestygnie wylać na ciasto. 

1 komentarz:

  1. Bardzo fajnie to wygląda, uwielbiam właśnie takie kruche ciasteczka :P

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up