Miękkie, puszyste, delikatne bułeczki. Najlepsze z kubkiem kakao, posmarowane marmoladą lub miodem. Będą świetne na kolację, o ile nie zostaną zjedzone wcześniej.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 270 ml mleka
- 30 g drożdży
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
na kruszonkę:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka kokosu
- 1,5 łyżki mąki
dodatkowo:
- 1 jajko
Mąkę wymieszać z solą i masłem. Drożdże rozrobić z cukrem w 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w 180*C
oj, do wypróbowania :) - dziękuję !
OdpowiedzUsuńwyglądają wyśmienicie ! muszę koniecznie zrobić ale mam pytanie---jak po 45min odpowietrzyć ciasto ?
OdpowiedzUsuńżeby odpowietrzyć ciasto po prostu wkładam rękę do miski tak żeby podnieść ciasto do góry od dna, wtedy powietrze schodzi i ciasto opada
Usuńwielkie dzięki :) myślałam że jest jeszcze jakiś specjalny przepis na odpowietrzanie.
Usuńpozdrawiam
Ile sztuk wyjdzie z tej porcji?
OdpowiedzUsuńwyszło mi 8 dość dużych
Usuńto malo to ma byc roztopione czy nie ??
OdpowiedzUsuńnie
UsuńSuper buleczki !!!Jeszcze gorace, zmienilam "posypke"na polowie buleczek jest marmoladka i lukier a na drugiej przyprawy prowencjalskie, slonecznik, chia i sezam, pychotka :) Goraco pozdrawiam z upalnej Belgii ;) Dorota
Usuń