maślane bułeczki z kruszonką



Miękkie, puszyste, delikatne bułeczki. Najlepsze z kubkiem kakao, posmarowane marmoladą lub miodem. Będą świetne na kolację, o ile nie zostaną zjedzone wcześniej.

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 270 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 50 g  masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

na kruszonkę:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kokosu
  • 1,5 łyżki mąki
dodatkowo:
  • 1 jajko


Mąkę wymieszać z solą i masłem. Drożdże rozrobić z cukrem w 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w 180*C

9 komentarzy:

  1. oj, do wypróbowania :) - dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają wyśmienicie ! muszę koniecznie zrobić ale mam pytanie---jak po 45min odpowietrzyć ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby odpowietrzyć ciasto po prostu wkładam rękę do miski tak żeby podnieść ciasto do góry od dna, wtedy powietrze schodzi i ciasto opada

      Usuń
    2. wielkie dzięki :) myślałam że jest jeszcze jakiś specjalny przepis na odpowietrzanie.
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Ile sztuk wyjdzie z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. to malo to ma byc roztopione czy nie ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super buleczki !!!Jeszcze gorace, zmienilam "posypke"na polowie buleczek jest marmoladka i lukier a na drugiej przyprawy prowencjalskie, slonecznik, chia i sezam, pychotka :) Goraco pozdrawiam z upalnej Belgii ;) Dorota

      Usuń