stefania- ciasto z manną i malinami (bez pieczenia)


Stefanię robiłam już  wiele razy w wersji kakaowej z polewą. Wczoraj wieczorem zastanawiałam się co zrobić malinami przywiezionymi od babci i akurat zobaczyłam na Mikserze przepis na ciasto z manną i malinami. Nie zapisałam sobie jego źródła i nie mogłam go znaleźć ale wykorzystałam swój przepis, tyle że nie dodałam kakao. Wyszło smacznie, zdrowo i atrakcyjnie dla dzieci. Wiadomo, że one lubią galaretki z owocami. Polecam to ciasto z każdymi owocami, robi się je dosłownie w kwadrans, nie trzeba piekarnika ani miksera.

Składniki (24*24 cm):

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 150 g herbatników
  • 3 łyżki kokosu
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • skórka z cytryny
  • kubeczek malin
  • 1 galaretka malinowa



 Dno foremki wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Mleko zagotować. Na gotujące mleko wsypać kaszę mannę, kokos, cukier, skórkę z cytryny i margarynę. Cały czas mieszając gotować kilka minut aż masa zgęstnieje. Gorącą wylać na herbatniki i ułożyć maliny. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić do ostygnięcia i stężenia najlepiej na całą noc.




1 komentarz:

  1. Witaj, smakowicie wygląda te ciasto ,robiłam je z kakoa,ale muszę wypróbować to.Pozdrawiam i dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń