Ciasto francuskie ma wiele zalet. Poza jego oryginalnym i wybornym smakiem cenię szybkość wykonania potrawy z jego użyciem. Na wszelakie spotkania, imprezy lub pikniki polecam paszteciki z kremowym pieczarkowym nadzieniem. Doskonałe na ciepło lub zimno, u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 450 g pieczarek
- 100 g serka topionego gouda
- 1 cebula
- czosnek
- sól
- pierz
- łyżka kminku
- łyżka żółtego sera startego na drobnych oczkach
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Wrzucić pieczarki, smażyć około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i serek topiony. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około dwóch minut. Wystudzić.
Ciasto francuskie pokroić na 9 prostokątów. Mniej więcej na środku połowy każdego kawałka wyciąć kieliszkiem kółko. Na połowie bez kółka ułożyć pieczarki i zamknąć ciastem z dziurką. Dokładnie zlepić brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i żółtym serem. Piec około 25 minut w 200*C.
Wyglądają mega apetycznie. Ostatnio Madzia robiła podobne. Zapraszam również do siebie: http://kulinarnyblog.pl/recipes/francuska-pieczarka/
OdpowiedzUsuń