pieczarkowe poduszki


Ciasto francuskie ma wiele zalet. Poza jego oryginalnym i wybornym smakiem cenię szybkość wykonania potrawy z jego użyciem. Na wszelakie spotkania, imprezy lub pikniki polecam paszteciki z kremowym pieczarkowym nadzieniem. Doskonałe na ciepło lub zimno, u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 450 g pieczarek
  • 100 g serka topionego gouda
  • 1 cebula
  • czosnek
  • sól
  • pierz
  • łyżka kminku
  • łyżka żółtego sera startego na drobnych oczkach
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Wrzucić pieczarki, smażyć około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i serek topiony. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około dwóch minut. Wystudzić. 
Ciasto francuskie pokroić na 9 prostokątów. Mniej więcej na środku połowy każdego kawałka wyciąć kieliszkiem kółko. Na połowie bez kółka ułożyć pieczarki i zamknąć ciastem z dziurką. Dokładnie zlepić brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i żółtym serem. Piec około 25 minut w 200*C. 

1 komentarz:

  1. Wyglądają mega apetycznie. Ostatnio Madzia robiła podobne. Zapraszam również do siebie: http://kulinarnyblog.pl/recipes/francuska-pieczarka/

    OdpowiedzUsuń