migdałowiec na krakersach



Szybkie i łatwe ciasto, przygotujemy je w kwadrans. Nie za słodkie, słodycz przełamują słone krakersy. W połączeniu z migdałami, tworzą przyjemnie chrupiącą całość. Ciasto jest bardzo podzielne. Przepis pochodzi z Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji.

Składniki:
foremka 24*24 cm
na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
dodatkowo:
  • 1,5 paczki krakersów
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 400 ml  śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g płatków migdałowych
Połowę mleka wymieszać z jajkiem, mąką, budyniem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Mieszając wlać mleko z mąką i gotować około 3-4 minut, aż powstanie gęsty budyń. Przestudzić. 

Foremkę wyłożyć papierem. Rozłożyć warstwę krakersów. Posmarować je kajmakiem i przykryć drugą warstwą krakersów. Wyłożyć przestudzony budyń i przykryć resztą krakersów. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na krakersy i posypać migdałami. Odstawić najlepiej na noc. 


9 komentarzy:

  1. ciacho wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda obłędnie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto prezentuje się przepięknie. Aż nabrałam apetytu na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie ciasta z kremem budyniowym chłonę od razu, wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bita śmietana musi być koniecznie z dodatkiem żelatyny ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie nie, ale będzie bezpieczniej jeśli ciasto ma postać dłużej niż jeden dzień

      Usuń
  6. Pysznie wygląda. Z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń