keks marchewkowy z bakaliami


Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych wypieków. Choć pamiętam, że przed pierwszym jego upieczeniem długo się wahałam, no bo jak to marchewka w cieście?... Jeśli jeszcze takiego nie próbowaliście, to polecam taki korzenny marchewkowy keks z chrupiącymi bakaliami i polewą. Łatwo się robi, a z talerzy znika błyskawicznie. 

*keksówka 21 cm
Składniki:
  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • 200 g mąki
  • 150 ml oleju
  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g orzechów posiekanych
  • garść rodzynek
  • garść suszonych śliwek
  • na polewę: 75 g czekolady i 2 łyżki mleka
Jajka ubijać mikserem aż zaczną gęstnieć. Nadal ubijając wsypywać cukier. Wlać olej, wsypać mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Marchewkę lekko odcisnąć z soku, dodać do ciasta. Zmiksować. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami i orzechami dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać ciasto. Udekorować orzechami.




3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda pysznie :) Śliczny ma kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na ciasto. Wygląda przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dodałam soli, mam nadzieję, że mimo tego wyjdzie🤣 nie ma w przepisie kiedy ją dorzucić 😃

    OdpowiedzUsuń