Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych wypieków. Choć pamiętam, że przed pierwszym jego upieczeniem długo się wahałam, no bo jak to marchewka w cieście?... Jeśli jeszcze takiego nie próbowaliście, to polecam taki korzenny marchewkowy keks z chrupiącymi bakaliami i polewą. Łatwo się robi, a z talerzy znika błyskawicznie.
*keksówka 21 cm
Składniki:
- 2 jajka
- 180 g cukru
- 200 g mąki
- 150 ml oleju
- 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g orzechów posiekanych
- garść rodzynek
- garść suszonych śliwek
- na polewę: 75 g czekolady i 2 łyżki mleka
Jajka ubijać mikserem aż zaczną gęstnieć. Nadal ubijając wsypywać cukier. Wlać olej, wsypać mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Marchewkę lekko odcisnąć z soku, dodać do ciasta. Zmiksować. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami i orzechami dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać ciasto. Udekorować orzechami.
Mmm, wygląda pysznie :) Śliczny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na ciasto. Wygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńNie dodałam soli, mam nadzieję, że mimo tego wyjdzie🤣 nie ma w przepisie kiedy ją dorzucić 😃
OdpowiedzUsuń