Taka zapiekanka z młodych warzyw to syty i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Często przygotowuję ją na obiad lub ciepłą kolację. Podaję ją z buraczkami.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 200 ml śmietany 18%
- 2 serki topione kremowe po 100 g
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju + do blachy
Ziemniaki i marchewkę oczyścić i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać (młodych ziemniaków nie trzeba), większe ziemniaki i marchewkę pokroić. Kapustę pokroić na cząstki i ugotować w słonej wodzie. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką i jajkiem, doprawić. Formować klopsiki i obsmażyć je na oleju. Formę do pieczenia nasmarować olejem i wyłożyć warzywa i klopsiki. Serki topione wymieszać ze śmietaną i podgrzać mieszając aż się rozpuszczą. Doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Zalać warzywa sosem i piec około 25 minut w 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz