ryba z potrawką


Tak podana ryba to ciekawa i zdrowsza odmiana tradycyjnego smażonego fileta w panierce. Potrawa jest syta, zawiera wiele warzyw, a dzięki temu wiele witamin. Można podać z ziemniakami lub ryżem. Zimą można ją przygotować z mrożonych warzyw.

Składniki:

  • 3 filety rybne (np. z mintaja)
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki bobu
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/4 kalafiora
  • koperek
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cytrynowy
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
Fasolkę,kalafior pokrojony na małe kawałki, groszek i bób podgotować w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, Kiedy się zeszklą dodać paprykę pokrojoną w kostkę i plasterki marchewki. Dusić kilka minut, dodać podgotowane warzywa, dusić razem pod przykryciem. Rybę posypać przyprawami i obtoczyć w mące. Usmażyć na patelni. Warzywa przyprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Podawać na ciepło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz