Tak podana ryba to ciekawa i zdrowsza odmiana tradycyjnego smażonego fileta w panierce. Potrawa jest syta, zawiera wiele warzyw, a dzięki temu wiele witamin. Można podać z ziemniakami lub ryżem. Zimą można ją przygotować z mrożonych warzyw.
Składniki:
- 3 filety rybne (np. z mintaja)
- 200 g fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki bobu
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1/2 żółtej papryki
- 1/4 kalafiora
- koperek
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- pieprz cytrynowy
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
Fasolkę,kalafior pokrojony na małe kawałki, groszek i bób podgotować w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, Kiedy się zeszklą dodać paprykę pokrojoną w kostkę i plasterki marchewki. Dusić kilka minut, dodać podgotowane warzywa, dusić razem pod przykryciem. Rybę posypać przyprawami i obtoczyć w mące. Usmażyć na patelni. Warzywa przyprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz