Kotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 główki cebuli
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- otręby pszenne do panierowania
na nadzienie:
- 300 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać posiekane cebulę i czosnek. Wyrobić na jednolitą masę. Nabierać na dłoń po trochę mięsa, spłaszczać a na środek ułożyć łyżkę szpinaku. Sklejać formując kulę, tak aby nadzienie nie wychodziło ze środka. Obtaczać w otrębach i smażyć w dość głębokim tłuszczu.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń