W związku z tym, że w moim domu wczoraj pojawiła się ogromna ilość pysznych słodkich jabłek, nie mogłam nie upiec szarlotki. Długo się zastanawiałam jaką zrobić i zdecydowałam się na szarlotkę odwracaną. Lubię taką formę ciast, ponieważ owoce nie opadają na dno, raczej nie ma szans na zakalec a w dodatku uwielbiam jabłka w karmelu. Połączone z orzechowym ciastem tworzą wspaniałą całość, której nie sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu.
*tortownica 21 cm
Składniki:
na ciasto:
- 170 g mąki
- 100 g masła
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g mąki kukurydzianej
- 120 g cukru
- 3 jajka
- łyżka przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka cynamonu)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:
- 3-4 jabłka
- 120 g cukru
- łyżka masła
Mąkę wymieszać z mąką kukurydzianą, przyprawą, solą i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Orzechy bardzo drobno pokroić i dodać do mąki. Masło utrzeć z cukrem a następnie ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać zmieszane mąki z orzechami i krótko zmiksować. Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka pokroić w plasterki. W rondelku rozpuścić masło. Pędzelkiem posmarować dno foremki (papier). Na reszcie masła poddusić jabłka. Dodatkowy cukier umieścić w rondelku i mieszając ugotować ciemnobrązowy karmel. Przełożyć do na dno blaszki. Na nim ułożyć jabłka. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i odwrócić do góry dnem.
źródło przepisu- magazyn Gotuj krok po kroku z moimi małymi zmianami
Wygląda bardzo smacznie :) Lubię szarlotki w każdej formie ;)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam:)
UsuńWcale się nie dziwię, że zniknęła błyskawicznie - wygląda niesamowicie kusząco :) Karmel, orzechy, poezja :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, poezja:)
UsuńZ orzechami to super sprawa taka szarlotka;)
OdpowiedzUsuńPróbowałam :) PYSZNOSCI!!
OdpowiedzUsuńdzięki sis:*
Usuń