odwrócona szarlotka z orzechami i karmelem


W związku z tym, że w moim domu wczoraj pojawiła się ogromna ilość pysznych słodkich jabłek, nie mogłam nie upiec szarlotki. Długo się zastanawiałam jaką zrobić i zdecydowałam się na szarlotkę odwracaną. Lubię taką formę ciast, ponieważ owoce nie opadają na dno, raczej nie ma szans na zakalec a w dodatku uwielbiam jabłka w karmelu. Połączone z orzechowym ciastem tworzą wspaniałą całość, której nie sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu. 

*tortownica 21 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 170 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżka przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka cynamonu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 3-4 jabłka
  • 120 g cukru
  • łyżka masła
Mąkę wymieszać z mąką kukurydzianą, przyprawą, solą i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Orzechy bardzo drobno pokroić i dodać do mąki. Masło utrzeć z cukrem a następnie ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać zmieszane mąki z orzechami i krótko zmiksować. Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka pokroić w plasterki. W rondelku rozpuścić masło. Pędzelkiem posmarować dno foremki (papier). Na reszcie masła poddusić jabłka. Dodatkowy cukier umieścić w rondelku i mieszając ugotować ciemnobrązowy  karmel. Przełożyć do na dno blaszki. Na nim ułożyć jabłka. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i odwrócić do góry dnem. 



źródło przepisu- magazyn Gotuj krok po kroku z moimi małymi zmianami

7 komentarzy: