ciasto "Wenus"





Przepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek.


*blaszka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na piankę:

  • 50 dag białego sera mielonego
  • 200 ml śmietanki  kremówki
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • łyżka cukru pudru

dodatkowo:

  • słoiczek dżemu pomarańczowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 10 g masła
  • 100 g kokosu



Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec około 30 minut w 180*C. Wystudzić (najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej). Przekroić na dwa blaty. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml wody i wystudzić. Zimną galaretką naponczować blaty biszkopta.

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1/2 litra wody, odstawić do momentu aż zaczną tężeć. Kremówkę ubić ze śnieżką i cukrem pudrem. Do sera wlać odrobinę galaretki, zmiksować, dodać resztę galaretki (jeśli wlejemy od razu całą galaretkę, mogą zrobić się serowe grudki). Do masy serowo- galaretkowej dodać ubitą śmietanę, połączyć. Większą część masy wylać na biszkopt, przykryć drugą połową ciasta, wylać resztę masy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.

Posmarować dżemem po wierzchu.
 Kokos uprażyć na maśle, ostudzić i posypać kokosem. Schłodzić.







4 komentarze: