bułki na majonezie


Kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem bułeczki z dodatkiem miodu i majonezu. Bardzo miękkie i pulchne. Świeże nawet na trzeci dzień. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2  łyżki majonezu
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g drożdży
  • 1  łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i odrobiną wody. Odstawić na kilka minut. Kiedy wyrosną wymieszać je z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić, uformować bułeczki i odstawić je na kwadrans. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. 


3 komentarze: