pierogi z mięsem i ziemniakami


Nadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. 

Składniki:
na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 250 ml gorącej wody 
  • 30 ml oleju
  • szczypta soli
na farsz:
  • 200 g mięsa z rosołu
  • 2-3 gotowane ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
dodatkowo:
  • boczek wędzony
  • szczypiorek
Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. 
Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem.


1 komentarz: