Nadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki.
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki
- 250 ml gorącej wody
- 30 ml oleju
- szczypta soli
na farsz:
- 200 g mięsa z rosołu
- 2-3 gotowane ziemniaki
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- sól, pieprz
dodatkowo:
- boczek wędzony
- szczypiorek
Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem.
Ile wyjdzie z tego pierogów?
OdpowiedzUsuń