kompot z truskawek (do słoików)


Sezon truskawkowy niestety jest krótki, warto więc zamknąć trochę lata w słoiku żeby zimną móc delektować się smakiem tych owoców. Wiadomo, to nie to samo ale takie truskawki z kompotu świetnie sprawdzą się do ciasta lub jako dodatek do deserów. 
*ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie więc nie dodałam do zbyt dużo, ale pamiętajcie, że przetwory ze zbyt małą ilością cukru mogą się zepsuć. 

Składniki na 3 średnie słoiki:
  • 500 g truskawek
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
Truskawki umyć, odszypułkować (nigdy na odwrót- truskawki myte bez szypułek napiją dużo wody). Nałożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Wodę z cukrem zagotować i wrzącą zalać truskawki. Os razu zamknąć słoiki. Dno garnka wyścielić gazetą (żeby nie zniszczyć garnka) i ułożyć słoiki. Zalać zimną wodą do 1/2 wysokości i pasteryzować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w wodzie aż ostygną a następnie odwrócić do góry dnem na kilka godzin. 

6 komentarzy:

  1. też taki robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować ;) a kurcze dziś mijałam koło szkoły truskawki po 4 zł i tak myślałam czy kupić czy nie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedni piszą ze wrzątkiem inni żeby przestudzić wodę ,wiec który sposób lepszy ???? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wylozyc gazeta. Przecież gazeta sie rozmoczy,sciereczke bądź szmatke się wkłada na dno garnka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brawo ja, robiłem podwójna porcie, 6 szklanek wody, 2 szklanki cukru, 0,5 kg truskawek, zapomniałem podwoić truskawki...

    OdpowiedzUsuń