sałatka z tuńczykiem i rodzynkami


Sałatki z tuńczykiem są u nas bardzo lubiane. Sam tuńczyk może wydawać się mdły, dlatego jego smak warto przełamać jakimś wyrazistym dodatkiem. Do tej sałatki dodałam rodzynki  a zamiast majonezu domowy sos czosnkowy. Dzięki temu nie była mdła ale miała wyraźny, lekko ostro-słodki smak.

Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 5 kawałków papryki konserwowej
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • szklanka makaronu świderki
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć. Paprykę pokroić w drobne kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem na kilka minut i odcedzić. Jogurt i majonez wymieszasz, dodać pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapustę zeszatkować. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na minimum dwie godziny, żeby smaki się połączyły. 

5 komentarzy:

  1. Ciekawy ten dodatek rodzynek do sałatki;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek... nie za dużo go? Czy jego ostrość zbija majonez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My lubimy dużo czosnku ale każdy przecież może dać ile lubi:) Tuńczyk jest dośc mdły dlatego tak dużo czosnku, żeby smak był wyrazisty.

      Usuń