sernik pomarańczowy na biszkopcie


Uwielbiam piec serniki zwłaszcza od momentu, kiedy odkryłam, że można je piec bezpośrednio na biszkopcie. Mój piekarnik jest do tego idealny bo słabo piecze od dołu więc mam pewność, że ciasto się nie spali. Wolimy taką wersje sernika niż na kruchym cieście. Ostatnio w moje ręce wpadło wiadereczko serka pomarańczowego więc nie mogłam nie zrobić sernika z galaretką i pomarańczami. Ciasto w sam raz na upały-  orzeźwiające i nieprzesłodzone. 

* Jeśli nie macie serka pomarańczowego, możecie użyć zwykłego serka na sernik a do masy dodać skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wtedy też trzeba dać więcej cukru (około szklanki), ja dałam go minimalnie, bo serek był słodzony. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 1 kg serka pomarańczowego 
  • 5 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki  cukru pudru z wanilią (użyłam Master Cook)
  • 120 g stopionego masła
dodatkowo:
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowego
  • 2 pomarańcze
Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę cukru a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. 

W tym czasie przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser a na końcu wystudzone masło. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na biszkopt kiedy ten będzie jeszcze nie całkiem upieczony ale kiedy nie będzie już miękki (po około 25 minutach pieczenia). Sernik piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans a następnie co 15 minut zmniejszać temperaturę o 10*C. W sumie piec około godziny. Sernik mało urośnie ale będzie równy i nie popęka.Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić. 

Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Sok pomarańczowy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki. 



25 komentarzy:

  1. Witam. A jak wyglada serek pomaranczowy? bo nie spotkalam nigdy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, tak sernika jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ser jest w biedronce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik jest PYSZNY. Zrobiłam w blaszce 30x20. Ogólnie rewelacja !! Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i dziękuję za skorzystanie z przepisu! Pozdrawiam;)

      Usuń
  5. a ten biszkopt po takim czasie pieczenia jest ok czy twardy ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Skusiłam się na upieczenie tego serniczka, w trakcie pieczenia zwątpiłam czy coś z tego wyjdzie, ale efekt końcowy cudowny! Rewelacja, na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. sernik jest przepyszny, znikał ze stołu jako pierwszy :) bardziej przypomina sernik na zimno, nie jest zbity a taki delikatny. POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  8. upiekłam go już kilka razy, fantastyczny:) uwielbiam wszystko co pomarańczowe:) dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda:)
    Czy zamiast serka pomarańczowego mogę dać do sera skórkę pomarańczową startą?

    OdpowiedzUsuń
  10. wlasnie,czy zamiast sera pomaranczowego mozna dodac skorke albo aromat,mieszkam w Angli a tu ciezko dostac takie zeczy,zwykly twarog owszem no bo sa polskie sklepy ale nie spotkalam tutaj serka pomaranczowego

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy ten ser pomarańczowy jest w Biedronce ?
    Czy jest w wiaderkach , czy w kubeczkach ?
    Dziekuje za szybka odpowiedz i pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak chodzi o serek z biedronki, w kilogramowym wiaderku

    OdpowiedzUsuń
  13. Z podwójnej porcji na dużą blaszke ile czasu piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dużą blachę zrob z półtorej,,jak zrobisz z podwójnej to moze wylecieć podczas pieczenia a i potem galaretka sie nie zmieści. Chyba ze masz bardzo wysoki rant.

      Usuń
  14. Mam wysoki rant właśnie i chce żeby był wysoki. O ile powinnam wydłużyć czas? Blaszka jest o 10 cm dłuższą od tej małej.

    OdpowiedzUsuń
  15. A jak z zmniejszeniem temperatury co 15 minut

    OdpowiedzUsuń
  16. ten przepis jest na duza blache chyba sie komus pomyliło ze 24x24 cm

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszny :))))

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy mozna uzyc serkow pomaranczowych homogenizowanych , nie mieszkam w Polsce i takich tu nie ma .

    OdpowiedzUsuń