miodownik z orzechami i grysikiem


Ciasto typowo jesienne: miód, orzechy, powidła. Bardzo lubię wypieki z warstwą orzechów w miodzie na wierzchu, zwłaszcza te przełożone jeszcze dodatkowo kremem. To ciasto nadaje się do długiego przechowywania, ale jeśli użyjecie prawdziwego miodu to ciasto upieczcie kilka dni przed podaniem, bo będzie bardzo twarde. Ja upiekłam je we wtorek a w piątek było jeszcze ciut twarde. Ciasto na miodzie sztucznym nie będzie wymagało tak długiego leżakowania. 

*mała blaszka 23*23 cm (można upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić)
Składniki:
na ciasto:

  • 600 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 70 g masła
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • łyżka mleka
na masę orzechową:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • łyżka miodu
  • 1/2 szklanki cukru
na krem:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • łyżka kakao
  • słoiczek powideł śliwkowych
Przygotować blaty miodowe: masło i miód zagotować, wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać. Sodę rozpuścić w mleku. Do jajek dodać mąkę, masło i sodę. Wszystko razem zmiksować a następnie wyłożyć na blat, wyrobić i podzielić na trzy części. Rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia. 
Orzechy posiekać. Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku, dodać orzechy i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Wszystkie trzy piec w 200*C przez około 15-20 minut.

Przygotować krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i powoli na małym ogniu gotować aż zgęstnieje, na końcu wsypać cukier. Wystudzić. Utrzeć miękkie masło i dodawać po łyżce grysiku. Utartą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. 
Jeden z blatów ciasta posmarować połową powideł i wyłożyć jasny krem, przykryć ciastem. Rozsmarować resztę powideł i krem kakaowy. Przykryć ciastem z orzechami. Odstawić. 



7 komentarzy:

  1. o matulu jak to smacznie wygląda! wow!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda naprawdę zniewalająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Babcia piekła takie ciasto, ale nazywała je dziwak...pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto upiekłam na święta i było bardzo smaczne. Następnym razem spróbuję jednak, tak jak napisała Pani w przepisie, użyć dużej blachy i podwójnej porcji masy. W tej mniejszej formie(24x24cm)placki były dość grube, ale mimo to zmiękły. Górny placek z orzechami kruszył się troszkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzechy posiekać. Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku, dodać orzechy i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Wszystkie trzy piec w 200*C przez około 15-20 minut." Czy mam to wylozyc na jeden z blatow przed pieczeniem? Upiec jeden blat posmarowany tą masą ? Zamierzam piec w sobotę ale w większej blaszce, więc podwoić ilość kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na będę blat przed pieczeniem. Na wieksza blaszkę można podwoic ilość kremu albo zrobic z półtorej porcji

      Usuń