farszynki meksykańskie


Farszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską mąkę udało mi się kupić w sklepie internetowym FRISCO. Przy okazji zrobiłam większe zakupy na Święta, korzystając z tego, że kurier dostarczył mi je pod same drzwi. Miałam okazję się przekonać, że ciasto z takiej mąki jest faktycznie trochę inne- bardziej elastyczne i nie lepi się jak zwykłe drożdżowe. 

Składniki na 4 duże sztuki:
na ciasto:
  • 225 g mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki)
  • 135 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
na nadzienie:
  • 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju
na wierzch: 
  • 1 jajko
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 g mozzareli
Drożdże zalać wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać pozostałą mąkę, olej i sól. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem  a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć po plasterku mozzarelli i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż będą złote. 

A jeśli ktoś byłby ciekaw jak wygląda taka mąka to tak: 




1 komentarz: