łatwa babka drożdżowa


Babka drożdżowa w wielu książkach ze staropolskimi przepisami podawana jest jako niemal obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Wtedy takich bab piekło się na raz kilka, zużywając kopy jajek i kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo masłem. Oczywiście jako ciasto do kawy też jest niczego sobie ale nam bardziej smakuje jako pieczywo. Babka z tego przepisu wyszła tak lekka i puszysta, że ledwie dało się ją pokroić, zwłaszcza, że nie daliśmy jej ostygnąć. Zaraz po upieczeniu jeszcze gorącą babkę smaruję z wierzchu masłem, dzięki czemu jest jeszcze bardziej aromatyczna i smaczna. 

Babka z tego przepisu wychodzi dość duża, dlatego najlepiej robić ją w dużej foremce. Tutaj możecie znaleźć różne ciekawe foremki- klik , warto przejrzeć. 

Składniki na dużą babkę:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła roztopionego
  • szczypta soli
  • szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
dodatkowo:
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
Rodzynki na kilka minut zalać wrzątkiem, następnie odcedzić. Do połowy letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. 





Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. 








Foremkę na babkę z kominkiem wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką, dokładnie zwłaszcza w miejscu gdzie komin styka się z dnem. Przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej. 






Kiedy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, żeby jej nie przesuszyć. Jeszcze gorącą babkę posmarować z wierzchu masłem. Kiedy przestygnie wyjąć na kratkę do pieczenia. 







24 komentarze:

  1. Super wyszła ta babka.Przepis wykorzystam'!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna forma :) Super drożdżówka.

    OdpowiedzUsuń
  3. A to święta prawda, że jeszcze ciepła babka z grubą warstwą masła jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjna:) Przepis zachowam i przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Monika- ta babka to poezja. Zrobiłam dwie wersje, z racji tej że prowadzę dwie kuchnie glutenowa i bezglutenowa i takie też babki zrobiłam. Bezglutenowa niczym nie ustępuje glutenowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do ciasta drożdżowego niemam szczęścia,ale spróbuję ,może mi wyjdzie..

    OdpowiedzUsuń
  7. Napewno pojawi sie na stole wielkanocnym

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy wyrabiac do momentu gdy nie bedzie sie kleic do rak?A czy mozna uzyc robota kuchennego?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi nie wyszło... Gdy przekroiłam ciasto,w środku było surowe:( Ale podobno do ciasta drożdżowego trzeba mieć szczęście! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie upiekłam, ale w keksówce. Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej starłam świeżą z połowy pomarańczy. Wyszło pyszne. Polecam przepis. �� �� ��
    P.S. dodałam trochę więcej mąki, gdyż wyszło mi trochę luźne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne!!! Jako bakalie dałam suszoną, posiekaną żurawinę. Ciasto wyszło przy wyrabianiu luźne, za to po upieczeniu jest dzięki temu bardzo puszyste i wilgotne, a nie suche jak wiór. Znikło ze stołu w 5 minut.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przecudnie! Tak puchato i aż czuję te bakalie... Problem z babkami jest taki, że często są suche. Takie właśnie pamiętam z dzieciństwa, aż drapiące w gardle...blee. Ta wygląda naprawdę rewelacyjnie. Muszę zrobić i nie zamierzam czekać aż do Wielkanocy ;)Tylko co zrobić jak mąż nie lubi rodzynek, a baba rodzynki mieć powinna...no dobra ja je chcę, a ciężarnej się nie odmawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. No mi nie wyszło choć do ciast drozdzowych mam dobra rekę zawsze mi wychodza. A tu bach przepis a ciasto ani drgnie nieurosło ani grama

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie upiekłam i jest pycha :) pierwsze drożdżowe ciasto które mi się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  16. drugi raz wlasnie robie..tzn mikser wyrabia ( ojj jaka wygoda ) ..ciacho przepyszne,,polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy moge uzyc suchych drozdzy z torebki-jesli tak to jaki jest przelicznik?

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis wspanialy.Uzylam drozdzy suszonych 11g i ciasto wyszlo przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczny przepis! Babka wyszla dokladnie jak na zdjeciu. Jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie mam ręki do ciast, ale ta babka wyszła mi pyszna

    OdpowiedzUsuń
  21. Po raz drugi robię wspaniałą babkę do kawki. Jest pulchne i bardzo smaczna . Dziękuję bardzo domowej cukierence za przepis i serdecznie pozdrawiam.😋

    OdpowiedzUsuń
  22. Najlepsza babka jaką upiekłam. Nie jestem specjalistką od ciast drożdżowych,a ta wyszła mi puszysta i pyszna. W tej chwili właśnie rośnie, bo rodzinka upomina się O nią co kilka dni.
    Ciasto robię mikserem więc zajmuje to chwilkę.

    OdpowiedzUsuń