domowe batoniki bounty


Po ostatniej dużej dawce serników i mazurków mam dla Was małe słodkie co nieco w karaibskich klimatach. Moje ulubione połączenie: rum i kokos oblane czekoladą czyli domowa podróbka słynnych batoników. Może wizualnie nie są przepiękne ale w smaku po prostu bomba!

Składniki na około 20 niedużych batoników:
  • 200 g wiórek kokosowych (najlepiej drobnych)
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru pudru
  • 3 łyżki rumu (lub więcej)
  • 80 g masła
  • 200 g czekolady (najlepiej pół na pół mleczna z deserową)
  • 2 łyżki mleka
Śmietankę i masło podgrzać w rondelku aż się połączą. Wsypać kokos, cukier puder i wlać  rum. Dokładnie wymieszać, wystudzić a następnie wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa się schłodzi i będzie miała bardziej zwartą konsystencję formować batoniki. Układać je na kratce do studzenia. Czekoladę połamać i wlać do niej mleko. Rozpuścić nad parą, przestudzić. Za pomocą pędzelka posmarować batoniki. Odstawić, żeby czekolada zastygła. 

2 komentarze:

  1. Fajny i prosty przepis. Czy można pominąć rum, albo dodać coś zamiast rumu dla osób, które nie mogą pić alkoholu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Żona uwielbia te batoniki. Muszę podsunąć jej przepis na domowe bounty :)

    OdpowiedzUsuń