sałatka "grzybowa polana"


Ta sałatka, choć nie zawiera wykwintnych składników jest bardzo smaczna a do tego ciekawie wygląda. Kilka osób się nabrało, bo z daleka przypomina tort. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, żeby warstwy spokojnie się poprzyklejały do siebie. Uwaga- jeśli macie zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem. 

Składniki:
  • puszka groszku
  • puszka fasoli
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • słoik pieczarek marynowanych
  • szczypiorek
  • łyżka przyprawy gyros
  • majonez
  • sól pieprz,
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą i czosnkiem, usmażyć na oleju. Ogórki pokroić w kosteczki, szczypiorek posiekać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami w górę. Posypać szczypiorkiem. Na to ułożyć marchewkę i posmarować majonezem. Następnie układać kolejno: kurczaka,ogórki, ziemniaki, fasolę, majonez, groszek. Owinąć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem zdjąć folię, tortownicę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć blaszkę i delikatnie usunąć folię. 

3 komentarze:

  1. Jak superowo wygląda <3 Lubię marynowane pieczarki, dlatego myślę, że ta sałatka jest w sam raz dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka jest pyszna i robi wrażenie - pięknie się prezentuje na stole :-)

    OdpowiedzUsuń