Ta sałatka, choć nie zawiera wykwintnych składników jest bardzo smaczna a do tego ciekawie wygląda. Kilka osób się nabrało, bo z daleka przypomina tort. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, żeby warstwy spokojnie się poprzyklejały do siebie. Uwaga- jeśli macie zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem.
Składniki:
- puszka groszku
 - puszka fasoli
 - 3-4 ziemniaki
 - 2 marchewki
 - pojedyncza pierś kurczaka
 - 4-5 ogórków kiszonych
 - słoik pieczarek marynowanych
 - szczypiorek
 - łyżka przyprawy gyros
 - majonez
 - sól pieprz,
 - ząbek czosnku
 - 2 łyżki oleju
 
Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą i czosnkiem, usmażyć na oleju. Ogórki pokroić w kosteczki, szczypiorek posiekać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami w górę. Posypać szczypiorkiem. Na to ułożyć marchewkę i posmarować majonezem. Następnie układać kolejno: kurczaka,ogórki, ziemniaki, fasolę, majonez, groszek. Owinąć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem zdjąć folię, tortownicę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć blaszkę i delikatnie usunąć folię. 

Bardzo fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńJak superowo wygląda <3 Lubię marynowane pieczarki, dlatego myślę, że ta sałatka jest w sam raz dla mnie :D
OdpowiedzUsuńSałatka jest pyszna i robi wrażenie - pięknie się prezentuje na stole :-)
OdpowiedzUsuń