ciasto pijak z bakaliami



Dziś przedstawiam ciasto tylko dla dorosłych a to za sprawą dużej ilości alkoholu, jaka się w nim znajduje. Przepis, który dostałam kilka lat temu od cioci lekko zmodyfikowałam dodając bakalie namoczone w rumie. Wyszło ciasto doskonałe na przyjęcia, bo nie tylko świetnie smakuje ale także długo zachowuje świeżość, więc można upiec je wcześniej. 

A jako dodatek do deseru polecam gorąco Monte Santi- różowe wino zachwycające świeżym, owocowym bukietem. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 6 białek
  • 150 g cukru
  • 150 g kokosu
  • 150 g maku
  • 1 łyżka mąki
na krem:
  •   1 litr mleka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 6 żółtek
  • 300 g masła
  • 150 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej 
na polewę:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
dodatkowo:
  • 25 okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka rumu
  • cukrowy maczek do posypania
Rodzynki zalać połową rumu minimum dwa dni przed robieniem ciasta. 
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mak, kokos i mąkę. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 30 minut. Wystudzić. 
Przygotować krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, orzechami, cukrem pudrem i połową mleka. Wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z masłem. Na końcu wmieszać odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Krem wyłożyć na ciasto i wyrównać. Biszkopty nasączyć w pozostałym rumie i ułożyć na kremie. Składniki polewy rozpuścić i dokładnie wymieszać, Polać wierzch ciasta i posypać posypką. Kroić po schłodzeniu w lodówce. 

10 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciastko, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada zjawiskowo! Niestey poki karmie piersią musze się obyc bez takich pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie czym mozna zastapic rum tak zeby tez dzieci mogly go jesc i zeby pasowalo smakowo z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie czym mozna zastapic rum tak zeby tez dzieci mogly go jesc i zeby pasowalo smakowo z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można herbatą ale caly smak tego ciasta jest w rumie więc nie wiem czy jest sens

      Usuń
  6. Czy mak używam prosto z opakowania czy należy go sparzyć> proszę odpowiedz bo jutro będę piekla to ciasto na swieta.

    OdpowiedzUsuń