koreczki z pastą rybną


Koreczki to nieodzowny element przyjęć. Na wykałaczkę można nabić dosłownie wszystko i w każdej kombinacji. Oprócz klasycznych koreczków z pomidorków często robię też mini kanapeczki na patyczkach. Skuszą się na nie nie tylko dorośli ale też dzieci. 

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • kilka liści sałaty lodowej
  • kilka rzodkiewek
  • kilka żółtych pomidorków
  • oliwki nadziewane
  • 100 g wędzonej makreli lub dorsza
  • 100 g białego sera
  • 1/2 cebuli
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz
Kromki chleba obkroić ze skórek. Biały ser wymieszać z rybą, posiekaną cebulą i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Na kromkach chleba ułożyć sałatę, posmarować pastą rybna, przyłożyć sałatą i kolejną kromką chleba. Na wierzchu położyć po kawałku sałaty i pomidorki, rzodkiewki lub oliwki, Nadziać na wykałaczkę. Pokroić na małe kwadraciki.  

1 komentarz: