świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku



Jak na świąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę.

*tortownica 26 cm
Składniki:
na ciasto piernikowe:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  łyżka przyprawy korzennej do piernika
 na masę serową:
  • 1 kg serka waniliowego z wiaderka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)
 dodatkowo:
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki dżemu z pomarańczy
  • 2 pomarańcze
  • wiórki i dekoracje czekoladowe
 

Ciasto piernikowe przygotować tak, jak biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawa piernikowa, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyścielonej papierem. 





Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić i odkleić z papieru. Pociąć na paski o szerokości około 3-4 centymetrów, wszystkie równo. 







Na cieście rozsmarować powidła. Pierwszy pasek zwinąć w roladkę. Położyć na drugim pasku ciasta i zwinąć razem z nim. Postępować z każdym kolejnym paskiem tak, żeby powstawał coraz większy ślimak. 






Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, boki także wyłożyć papierem wysoko ponad obręcz blaszki. Roladę z ciasta i powideł położyć na dnie odwracając ślimakiem do góry, wokół ciasta zostawić dwa centymetry marginesu. 






Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać ser, otarte skórki i budynie, wlać olej i zmiksować.






Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać bakalie i wymieszać. Masę serową przelać do tortownicy zalewając piernikową roladę.






 Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie porządnie wystudzić (najlepiej przez noc). Sernik mocno wyrośnie ale po wystudzeniu nieco opadnie.





Ostudzony sernik wyjąć z blaszki i zdjąć papier. Delikatnie podważając łopatką przenieść na paterę. Wierzch posmarować dżemem. Pomarańcze obrać i pokroić na półplasterki, ułożyć je na górze sernika. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi i udekorować czekoladowymi dekoracjami.  








6 komentarzy: