kurczak curry z ananasem


Wszelkiego rodzaju "chinki" i inne potrawy ryżowo-sosowe jadamy częściej niż tradycyjne obiady. Lubimy je bardzo, zwłaszcza mąż, który czasem zabiera je też do pracy. Kurczaka z ananasem nie robiłam już ho ho, więc nadeszła pora odrobić zaległości. Taka wersja nam spasowała, będziemy na pewno robić częściej. 

Składniki na 3 porcje:
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 3-4 plastry ananasa z puszki
  • 2-3 łyżki mąki
  • szczypta cynamonu, curry, soli i pieprzu
  • 3/4 szklanki ryżu
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
Mięso pokroić na niewielkie kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. W międzyczasie ugotować ryż na sypko. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę a po chwili kawałki kurczaka i obsmażyć na złoto. Zalać dwiema szklankami wody, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, przyprawy i dusić pod przykryciem około kwadransa. Pod koniec wrzucić cząstki ananasa i starty czosnek. Jeśli trzeba to doprawić lub jeszcze posolić. Podawać z ryżem. 

2 komentarze:

  1. świetny! Dodałabym trochę sosu piri-piri by nadać ostrości i sądzę, że nawet mój niejadek kurczakowy by spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, mnie bardzo odpowiada słodkawo-ostrawe połaczenie z dodatkiem ananasa.
    Sałatka na nim bazujaca jest pyszna!
    :)

    OdpowiedzUsuń