środa, 10 października 2012

szarlotka na grysiku (sypana)



Błyskawiczna szarlotka bez zagniatania ciasta. Z wierzchu chrupiąca, w środku soczysta i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych.

Składniki na małą tortownicę:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z połówki cytryny
  • szklanka bitej śmietany
  • masło i bułka tarta do formy
  • łyżeczka cynamonu
 Jabłka obrać i zetrzeć na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Podzielić na 4 części. Mąkę, cukier, grysik, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać w misce i podzielić na trzy części. Jedną część jabłek wyłożyć na dno wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy, posypać suchymi składnikami, wyłożyć kolejna warstwę jabłek. Układać kolejne warstwy na przemian, ostatnią maja stanowić sypkie składniki. Na wierzch zetrzeć masło. Posypać cynamonem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 40 minut. Ostudzić i ozdobić bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up