wtorek, 4 listopada 2014

puchate drożdżówki z borówkami i kokosem


Latem zachomikowałam trochę borówek i teraz były jak znalazł do drożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je kokosową kruszonką.

ciasto:
  • 500 g maki
  • 3 łyżeczki drożdży instant lub 30 g świeżych
  • 200 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 80 g masła lub margaryny
  • 80 g cukru
  • 1 jajko


kruszonka:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kokosu
  • 100 g margaryny
  • mąka - ilość zależna od konsystencji- około 3-4 łyżki
nadzienie: 
  • borówki mrożone lub świeże
dodatkowo: 
  • roztrzepane jajko do smarowania 


Dwie łyżki maki, łyżkę cukru, sól i drożdże połączyć, zalać letnim mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić przez chwilę, dodać jajko, wyrabiać, dodać roztopiona margarynę, wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. 


Kruszonka: wszystkie składniki w misce "szczypać" palcami, dodając po trochę maki, aż nabiorą konsystencji kruszonki


Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać koła dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyżkę borówek, posypać kruszonką. Boki ciasta można posmarować jajkiem. Piec po ok 15-20 minut. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają, ładnie Ci wyrosły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem tylko jednego na jaka grubosc rozwalkowac ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dość grubo, około 2 cm, Możesz też odrywać kawałki ciasta i formować rękami jak placuszki a potem dnem od szklanki robić dołek na borówki, szklankę obtocz w mące, żeby sie nie przykleiła.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up