środa, 13 lipca 2016

półkruche ciasto z dynią i kruszonką


Jeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej gęstej 18%
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 500 g dyni
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
na kruszonkę:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu 
Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli będzie za mało słodkie). Wystudzić i rozsmarować na cieście. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. 

4 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up