makowe ciasteczka na śmietanie


Pyszne kruche ciasteczka z makiem przełożone marmoladą wieloowocową. Nie można się od nich oderwać. Jeżeli lubicie bardziej słodkie ciastka, to dodajcie więcej cukru. 

Składniki:

  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • marmolada wieloowocowa Jamar
  • cukier puder
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować. Foremką w kształcie kwiatka lub inną wycinać ciasteczka, układać na blasze i piec około kwadransa w 180*C. Po wystudzeniu smarować marmoladą, sklejać po dwa i posypać cukrem pudrem. 




4 komentarze:

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy :) Szczegóły na:http://kulinariat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w piątek i dopiero dziś weszłam znów na Twą stronę, żeby pogratulować przepisu, bo ciastka wyszły rewelacyjne i właśnie sobie doczytałam że w przepisie powinna być jeszcze śmietana......

    OdpowiedzUsuń