ciasto ucierane ze śliwkami


Kiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej
  • 300 g śliwek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 90 g mąki
  • 1 żółtko 
  • 30 g cukru
Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut. 

8 komentarzy:

  1. o rany! jakie pyszne! proszę, zostaw mi troszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciasto z tego przepisu rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od pierwszego wypróbowania przepisu (mniej więcej od 2 miesięcy) to ciasto stało się obowiązkowe. Piekę je z regularną częstotliwością co 3-4 dni. W końcu teraz mamy sezon śliwkowy. Jest naprawdę bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile tego proszku do pieczenia dawałyście, że ciasto wyszło idealne ? Rozpędziałm się robić, a tu zagadka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co z tą bułką tartą, skoro jest papier do pieczenia? W opisie nic o niej nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę dodać śliwki mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czym ucierać jajka z cukrem, mikserem? Jestem początkującą kucharką i nie jest to dla mnie oczywiste.

    OdpowiedzUsuń