zupa serowo-szpinakowa z boczkiem


Ta kremowa i delikatna zupa to mój pomysł na wykorzystanie pozostałości niedzielnego rosołu. Mojej córeczce bardzo smakuje, zwłaszcza z grzankami. Czasami dodaję do niej gotowane jajko, taką wersję też polecam. 

Składniki:
  • 1,5-2 litra czystego rosołu 
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 100 g serka topionego bez dodatków
  • duży ząbek czosnku
  • 150 g chudego boczku wędzonego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • grzanki
Rosół podgrzać, wrzucić szpinak i gotować kilka minut. Dodać serek topiony, mieszając gotować aż się rozpuści a następnie zmiksować blenderem na krem. Dodać rozdrobniony czosnek, przyprawić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Zupę zabielić śmietaną. Podawać z boczkiem i grzankami. Do smaku można posypać natką. 


1 komentarz: