bułeczki owsiane


Znowu mam dla Was przepis na domowe bułeczki. Te przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością płatków owsianych i odrobiną miodu. Przepysznie smakowały jeszcze ciepłe z powidłami i kubkiem kakao. 

Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka wrzątku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżka masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki letniej wody
dodatkowo:
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka płatków owsianych
Płatki owsiane, masło, sól i miód zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Mąki przesiać, dodać siemię. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki, wymieszać i dodać wystudzone płatki. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 10 części i uformować wałeczki o długości około 20 cm. Zawiązywać je w supełek, jeden koniec podwijając pod spód. Układać bułeczki na blaszce, posmarować jajkiem rozbełtanym  z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Odstawić jeszcze na kwadrans a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut aż będą złote. 

Inspiracja

1 komentarz: