kruche świderki z marmoladą


Niezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka do codziennej herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej. 

Składniki na jedną dużą blaszkę ciastek:
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 żółtka 
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki twardej marmolady
Mąkę przesiać na blat, dodać masło i posiekać. Dodać cukier puder,sól i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich posmarować marmoladą i przykryć drugim prostokątem z ciasta. Ostrym nożem lub radełkiem całość pokroić na paski o centymetrowej szerokości. Każdy skręcić kilka razy i układać na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut. 

3 komentarze:

  1. świetne ciasteczka, świetny kształt! Muszę spróbować zrobić te zakręcone ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a mogę posmarować czekoladą

    OdpowiedzUsuń