seromakowiec na piernikowym biszkopcie


Dziś trochę spóźniony przepis na świąteczny wypiek ale nie chciałam go już zostawiać na przyszły rok. Może komuś się przyda, w końcu makowce i serniki pieczemy nie tylko na Święta. Seromak jest dość popularny ale ja zrobiłam swoją wersję: kruche ciasto zastąpiłam miękkim biszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik znacznie lepiej niż polany czekoladą smakuje wykończony domową polewą kakaową i to ona dodała temu ciastu charakteru. Wygląda skomplikowanie ale jego zrobienie wbrew pozorom jest szybkie i łatwe. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na warstwę makową:
  • puszka masy makowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki rodzynek
na warstwę serową:
  • 1 kg serka sernikowego z wiaderka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • skórka otarta z pomarańczy
na polewę:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • szklanka wiórek czekoladowych
Uwaga: masa makowa, której użyłam była dość gęsta ale jeśli ta której użyjecie będzie bardziej wodnista to można dodać trochę więcej kaszy manny. 


Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a następnie po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawą. Wymieszać i przełożyć do wyścielonej papierem foremki. Piec w 175*C około 20 minut.
W tym czasie przygotować masy: makową zmiksować z jajkami i kaszą manną, wmieszać rodzynki. Jajka do masy serowej ubić z cukrem. Dodać ser, budyń i skórkę pomarańczową. Zmiksować krótko do połączenia składników. Na upieczony biszkopt wyłożyć najpierw masę makową a później serową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec aż zapiecze się masa serowa, czyli około 45 minut. Wystudzić. 
Masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao. Mieszając na małym ogniu dodać wrzątek, zdjąć z ognia i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i posypać wiórkami.


4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, smakuje pewnie jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda imponująco :) Iście świąteczny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a można zrobić kruchy spód ? wtedy też piec 45min czy dłużej

    OdpowiedzUsuń