wafelki cytrynowo-czekoladowe



Lubicie wafelki? My bardzo, często wymyślam nowe przepisy, żeby nie było nudno. Lubię je robić, bo są łatwe i szybkie. A kombinować można na wiele sposobów. Dziś wersja czekoladowo-cytrynowa. 

Składniki:
  • paczka okrągłych wafli tortowych 
  • 6 łyżek nutelli
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka i sok z dużej cytryny
na polewę:
  • 62 g masła
  • 1/8 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku 
Żółtka wbić do miski, wsypać cukier puder i ustawić nad garnkiem z gotującą się powoli wodą. Ucierać mikserem około 10 minut aż masa będzie gęsta i jasna. Dodać skórkę i sok z cytryny. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć, nadal ucierając dodawać po łyżce masy żółtkowej. Wafle przekładać na przemian nutellą i masą cytrynową. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokroić ostrym  nożem na kawałki. 

Masło, wodę i cukier puder zagotować, przestudzić. Do lekko ciepłej masy wmieszać przesiane mleko w proszku. Odczekać chwilę aż zgęstnieje i za pomocą pędzelka smarować brzegi wafelków. Posypać posypką. 

1 komentarz:

  1. Aż żałuję, że się odchudzam. Takie pyszności!!! Mam nadzieję, że mój trener www.igortreneronline.pl tego nie zobaczy :D

    OdpowiedzUsuń