jabłecznik z cynamonowym budyniem (bez pieczenia)



Szybkie i niedrogie ciasto z jabłkami i cynamonem. I choć do tradycyjnego jabłecznika mu daleko to warto ten przepis wykorzystać właśnie teraz, latem. Ja pieczone aromatyczne szarlotki zostawiam sobie na jesień i niepogodę a na upały wolę ciasta z galaretką. Zwłaszcza jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • 2 duże paczki herbatników
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 3/4 l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła
  • 100 g startych orzechów włoskich
Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do garnka i zalać szklanką wody. Dodać dwie łyżki cukru i dusić aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozmieszać. Odstawić. 

Budynie rozmieszać z cukrem, łyżeczką cynamonu i szklanką mleka.  Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Wystudzić.

Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć tężejącą masę jabłkową, przykryć herbatnikami i wstawić do lodówki. 

Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Wyłożyć na ciasto 3/4 kremu, warstwę herbatników i pozostały krem. Za pomocą siteczka górę ciasta posypać cynamonem a następnie pokryć orzechami. 

Wstawić do lodówki. Kroić najlepiej na następny dzień. 

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda i z pewnością sprawdzi się równie dobrze w jesień!

    OdpowiedzUsuń